Германия пак ще сваля хората от колите с евтина карта за влак


02 May 2023

След като през лятото постигна истинска сензация с карта за всички регионални влакове на цена от 9 евро/месец, от 1 май 2023 г. Германия отново въвежда подобно поощрение за пътуване с обществен транспорт. Този път Deutschlandticket е на стойност 49 евро/месец, т.е. отново е в пъти по-евтин от нормалните карти и билети, но все пак пет пъти по-скъп от преди.

Целта на германското правителство е да насърчи повече хора да използват обществен транспорт, вместо лични автомобили в най-автомобилната страна в Европа.

Както и досега, картата важи за местни и регионални влакове, автобуси и метро в цялата страна, но не обхваща развиващите 300 км/ч скоростни влакове ICE, пътуващи на дълги разстояния.

Инициативата през лятото с цена от 9 евро/месец беше изключително популярна, но изцяло субсидирана от държавата. Сега правителството се надява да постигне подобен успех, но с по-сериозна възвръщаемост. 

Общите карти за всички видове транспорт са революционни за Германия, чиято транспортна система е поделена между десетки регионални компании, предлагащи хиляди различни опции за пътуване, което доста обърква не само туристите, но и местните.

 

Първородната Godzilla!