Това са новите автобуси, които ще возят пътници от София към планината Витоша

  • 7 снимки с новите автобуси 7 снимки с новите автобуси

05 May 2023

6 допълнителни автобуса от най-висок екологичен клас ще бъдат пуснати по линии №№ 63 и 66 към Витоша от следващата седмица. По неофициална информация, автобусите не са чисто нови, а са внесени от Западна Европа. Пробегът им е около 300 - 350 хил. километра. Състоянието им обаче е прекрасно, тъй като предишната компания, която ги е стопанисвала, се е грижела за тях доста добре. Налична е и пълна сервизна история.

„През последната година над 4 пъти са се увеличили пътниците, които стигат до планината с градския транспорт. Затова гласувахме финансиране и закупихме още 6 автобуса от най-висока екологична категория. Всички те са оборудвани със звукова система за известяване, което въвеждаме в целия градски транспорт. Това е изключително важно за гражданите със зрителни потребности, за които е по-трудно да се ориентират коя е предстоящата спирка. Основната ни идея с пускането на допълнителни превозни средства е голямото богатство на София – планината Витоша – да бъде още по-достъпна за жителите и гостите на града“ – коментира председателят на Столичен Общински Съвет Георги Георгиев и поясни, че всички автобуси, които ще се движат по линия № 66, ще бъдат оборудвани с велобагажници.

Превозните средства ще носят вътрешни номера от 1316 до 1321 включително. За разлика от предишната доставка, пътническите седалки на тези машини са от по-висок клас, което ще направи пътуването към планината още по-приятно. И шестте автобуса са с най-висок екологичен клас - Евро 6.

Автобус № 63 ще се движи през делничните дни на интервали от 30 минути, а в почивните дни – през 16 минути. Автобус № 66 е с делнични интервали през 60 минути, а в празничните дни – през 20 минути.  

Лукс от Китай!