Нечувани марки и модели се появиха в Русия (Галерия)

  • Галерия от 9 снимки с най-новите коли на руския пазар Галерия от 9 снимки с най-новите коли на руския пазар

10 May 2023

Войната в Украйна промени из основи руския автомобилен пазар. Вносът на западни и американски автомобили (на хартия) спря заради санкциите на ЕС, САЩ. Корейските компании също преустановиха производството и продажбите си в Русия. В отговор на това руснаците възродиха старата си марка Москвич и започнаха местно серийно сглобяване на модел, базиран на китайския JAC JS4. Наред с това азиатският внос очаквано се увеличи, като в Русия се появиха нечувани марки и модели.

Сайтът Autonews.ru публикува списък с най-новите автомобили, които се продават от май месец в дилърствата в Руската федерация. В него има от бюджетни ирански коли до премиум модели от Китай, но и някои познати у нас модели.

Lada Granta

Най-новият модел, продаван от този месец в Русия, е по-мощна версия на Lada Granta. 16-клапановата модификация се продаваше и преди, но след началото на инвазията в Украйна нейното производство спря поради липса на части. Повече от година отне на АвтоВАЗ да намери необходимите компоненти за 1,6-литровия 106 к.с. двигател, предлаган само с 5-степенна ръчна скоростна кутия. Цената на най-базовата версия започва от 850 900 рубли (19 455 лв.).

IKCO Tara

Следващата новост е IKCO Tara. Това е ирански автомобил, сглобяван в Техеран по патент на Peugeot. Колата е клонинг на Peugeot 301 и Citroen C-Elysee. „По стандартите на иранската автомобилна индустрия това е доста модерен автомобил“, пишат от руския сайт. Колата е с 1,6-литров бензинов двигател с избор между 5-степенна ръчна или 6-степенна автоматична кутия.

Цената на IKCO Tara е 1,529 млн. рубли, което прави 34 950 лв.

Saipa

Още една иранска марка ще продава свои коли в Русия от този месец. Това е автомобилната компания Saipa, основата през 1965 г. в столицата Техеран. Все още обаче няма информация кои нейни модели ще се предлагат на пазара в Руската федерация. На снимката е новият Saipa Sahand 2023.

FAW Bestune T55

Корейските марки KIA и Hyundai също преустановиха продажбите си в Русия в знак на отговор на започналата през миналата година война в Украйна. Тези две компании имаха голям успех в страната, но в момента вносът е почти изцяло от Китай. Това тук е китайският FAW Bestune T55 и се води компактен кросоувър, няма 4х4 и е с 1,5-литров бензинов мотор. Скоростната кутия е автоматична със 7 предавки и двоен съединител.

За разлика от Москвич 3 (150 к.с.), новият китайски автомобил предлага 160 к.с. Цените на T55 започват от 2,289 милиона рубли (52 320 лв.)

T55 се очаква да се сглобява в близко бъдеще в бившия завод на Nissan в Санкт Петербург.

VW Tayron

Volkswagen е една от марките, които прекъснаха продажбите си в Русия още миналата година. Но Tayron се сглобява в Китай и се внася без проблем. Моделът е базиран на VW Tiguan, но е по-дълъг от него и каросерията наподобява купе.

Китайският VW Tayron е близък до качеството на европейските модели на VW, твърдят от Autonews.ru. Цената му тръгва от 3,590 млн. рубли (82 хил. лв.)

Changan CS95

Китайската компания Changan продава в Русия основно кросоувъри с предно предаване. CS95 обаче е много по-внушителен от тях и се води флагман в гамата. Дълъг е почти пет метра, задвижван е от 2,0-литров турбо двигател с 220 к.с., има 6-степенна автоматична скоростна кутия Aisin и система за задвижване на четирите колела.

Цената на 7-местният модел Changan CS95 започва от 4 милиона рубли (91 430 лв.)

Jeep Gladiator

Пикапът на базата на Jeep Wrangler Rubicon никога се е внасял официално в Русия. Компанията, която е част от Stellantis, няма право да го продава директно заради забраните покрай войната. Но от този месец руснаците могат да купят Jeep Gladiator благодарение на внос през трети страни, чрез които се заобикалят санкциите.

Ако трябва да сме честни в момента има само две нови бройки Jeep Gladiator в руските автокъщи. И двата пикапа са с 3,6-литров V6 двигател с 285 к.с. и автоматична трансмисия. Цена? 6,115 милиона рубли или 139 773 лв.

Hongqi H9

От този месец китайската марка Hongqi стъпва официално на руския пазар. Това е най-луксозната марка в Китай, като президентът на народната република Си Дзинпин се вози именно в брониран Hongqi.

Новият Hongqi H9 е китайската алтернатива на Mercedes-Benz S-класа и BMW Серия 7. Цената на лимузината започва от 7,3 милиона рубли, което прави близо 167 000 лв. Повече за H9 може да прочетете ТУК!

Лукс от Китай!