Започна строителството на последния участък от магистрала 'Европа'


15 May 2023

„Днес е хубав ден, защото ще можем да направим първата копка на последния участък от автомагистрала „Европа“. Надявам се в рамките на година и половина да бъде завършена изцяло.“ Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков на церемония по повод старта на строителството на оставащите за изграждане 16,5 километра от инфраструктурния обект. 

Министърът посочи, че началото на работата по трасето е резултат от положеното огромно усилие за неговата реализация още от встъпването в длъжност на служебния кабинет. За целта в рамките на осем месеца са одобрени подробни устройствени планове в този участък, проведени са отчуждения и е издадено разрешение за строеж. Министърът показа документа и благодари на всички кметове на населени места, през които ще преминава бъдещото трасе, които са помогнали за това да дойде този ден. И изрази очакване строителят да работи интензивно и качествено и в рамките на година и половина да има разрешение за ползване на участък.

Пред медии, след церемонията, министър Шишков обясни, че разрешението за строеж е издадено за близо 6 километра от съфинансирания с европейски средства общо 16,5-километров участък, за да може изпълнителят да започне работа. И напомни, че отсечката е част от магистралите, които определи като „заспали“. Регионалният министър изрази своята удовлетвореност от това, че положените усилия са дали резултат и е даден фронт за работа в последната част на АМ „Европа“. „Надявам се да докажем на нашите партньори, че имаме напредък и да получим отсрочка в рамките на следващата година, за да не загубим парите. Ако днешния ден го нямаше, със сигурност щяхме да загубим парите“, каза Иван Шишков. И допълни, че е изключително важно тази магистрала да бъде изцяло готова и да свързва България със Сърбия и Европа.

В отговор на въпрос за „заспалите магистрали“ министърът информира, че до месец август се очаква да завърши първият етап от укрепването на свлачището при тунел „Железница“ на АМ „Струма“, така да бъде пуснато движението в едната посока през съоръжението. „Скоро ще направим първа копка, макар и в много малък участък на магистралата, с който на практика навлизаме с мисълта за дефилето. Казвам така, защото все още не е решено трасето. Там решението предстои. В това отношение магистрала Струма е другата, в която имаме голямата амбиция да я направим така, че да започне строителството, което да бъде завършено в най-кратки срокове и магистрала „Струма“  да бъде завършена в цялост“, каза арх. Шишков.

Лукс от Китай!