Това е руският електромобил Atom, може да измине 500 км

  • Галерия от 11 снимки с Atom 01 Edition Галерия от 11 снимки с Atom 01 Edition

15 May 2023

Руската стартъп компания Atom показа как ще изглежда първият им електромобил и разкри подробности около техническите характеристики.

Колата от снимките и изображенията тук е прототип в процес на разработка. От нея има направени няколко броя. Но през август тази година трябва да бъдат готови десет тестови екземпляра, които първоначално ще бъдат лабораторно изпитани, а после и на пътя.

Дебютният модел на Atom е електрически хечбек, чиито врати се отварят срещуположно и между тях няма колонка. Колата е дълга 4 метра, широка е 1,78 м и е висока 1,61 м. За разлика от просторно изглеждащия интериор, багажникът е с обем от 300 литра. Заводската версия може да има и по-голямо товарно пространство.

В проектирането на екстериора участват италиански дизайнери. Отвън Atom 01 Edition получава вдъхновена от SUV визия, LED светлини, лого с подсветка, прибиращи се дръжки на вратите, спойлер на багажника и 18-инчови джанти.

Отвътре новият Atom е максимално изчистен, липсват класическите бутони и големите екрани. В серийната версия обаче ще има копчета. Засега функциите по колата могат да се управляват от малък екран на волана. Наред с инсталирането на различни приложения, могат да се играят и игри на този малък дисплей, разбира се, в спряло положение.

Софтуерът на колата е защитен от антивирусна, разработена от Kaspersky Lab.

Функциите, които трябва да получи първия Atom, включват асистент за поддържане на лентата, автоматично следене на предния автомобил, автоматично паркиране, разпознаване на пътни знаци и аварийни ситуации.

Платформата, върху която е направен Atom 01, е подходяща за различни модели, коментират от руската марка. В момента първият им прототип е със задно задвижване, но може да има версии със задвижване на четирите колела.

Около 500 км е автономният пробег на Atom, като той ще зависи от избора на версия. Електромобилът има бързо зареждане, но руснаците не споменават какво време е необходимо за едно пълно презареждане на батериите, нито техния капацитет. Няма информация и за мощността на електромотора.

От Atom обаче разкриват, че техният прототип може да ускори от 0-100 км/ч за около 7-8 секунди и може да развие максимална скорост 170 км/ч.

По време на премиерата на Atom 01 Edition бе разкрито, че се очаква колата да бъде купувана от компании, занимаващи се със споделено пътуване в градска среда, таксита и доставки на храни и продукти. Така например такси версията може да няма предна пасажерска седалка за по-голямо пространство. А пък версията за доставка ще бъде само с шофьорска седалка.

В края на 2024 г. Atom трябва да покажат серийната версия, която ще се проивежда от 2025 г. За асемблирането ще се взимат части от 90 компании, някои от тях са руски, други са от страни като Турция, Индия и Китай.

Производството ще бъде в Русия, като все още не се съобщава къде ще се намира заводът. Това ще бъде разкрита през лятото, когато ще научим и очаквания планиран производствен обем.

Първородната Godzilla!