Ford E-Tourneo Courier е електрическа ван алтернатива на SUV манията

  • 7 снимки с новия електрически Tourneo 7 снимки с новия електрически Tourneo

16 May 2023

В по-генерален план, автомобилната индустрия днес все по-рядко ни предлага това, което лично ние искаме. Да, може и да сме малцинството, което не е залитнало по SUV автомобилите, но не се случва често чисто нов модел да привлече вниманието ни още на пръв поглед. И не, този път дори не става въпрос за спортен автомобил.

Говорим за нещо доста по-масово, което в България все още е известно като "баничарка". Новият E-Tourneo Courier е многофункционален автомобил, който ще се продава в Европа с електрическо задвижване. Дизайнът е микс от Land Rover, Matra Rancho и класически Transit линии и точно това ни харесва - не е зализан, объл и безформен, а настоятелно ръбест и доста изразителен.

E-Tourneo Courier е разработен от самото начало, за да предложи просторен и практичен дизайн в маневрена и компактна конструкция. Късите брони и правите, отчетливи форми засилват визуалната широчина и здравината на екстериора, а предната част е само за електрически версии и включва иновативна светлинна лента от край до край и хромирана предна решетка, с характерното за Ford лого.

„Проектирахме E-Tourneo Courier, за да помогнем на клиентите да извлекат най-доброто от живота - независимо дали излизат със семейството си и приятелите си или се връщат у дома със сгънати задни седалки, осигуряващи пространство за велосипеди в задната част. В допълнение, екстериорът подчертава този безкомпромисен характер,“ казва Амко Ленартс, директор по дизайна във Ford, Европа. "Дизайнът, вдъхновен от SUV, е здрав отвън и просторен отвътре, докато модерните детайли на електрическото превозно средство добавят ексклузивност и ясно определят E-Tourneo Courier като част от електрическата революция на Ford."

Изцяло електрическият мултифункционален автомобил е проектиран да превозва комфортно петима възрастни, заедно с техния багаж, като практичността е оптимизирана с помощта на разделяща се на 60-40 задна седалка и повече от 44% по-голям багажник от предходната версия на Tourneo Courier. Освен това, пътниците в автомобила се възползват и от подобреното пространство за рамене и глава, както и от редица удобни места за съхранение, включително регулируема централна конзола, скритo отделение в багажника и преден багажник с обем от 44 литра.

Спокойните пътувания с изцяло електрическо задвижване са възможни благодарение на двигателя на E-Tourneo Courier с мощност от 136 к.с., който е допълнително подобрен със избираем режим на шофиране с един педал. Шофьорите могат да избират между режимите за шофиране Normal, Eco и Slippery.

Автомобилът предлага опции за зареждане с променлив ток с мощност 11 кВ и постоянен ток с мощност 100 кВ. Управлението на този процес е улеснено благодарение на зареждането в домашни условия, удобното дигитално приложение и възможността за планиране на зареждането, за да се използват по-евтини енергийни тарифи. Обикновено зареждането през нощта от 10 до 100 процента отнема 5,7 часа.

Софтуерът на Ford и мрежата BlueOval Charge, която е една от най-големите в Европа и има за цел да включи 500 000 зарядни станции до 2024 г., също улесняват общественото зареждане. На бързо зарядно устройство постоянният ток (DC) клиентите могат да увеличат пробега си с 87 км само за 10 минути и да заредят от 10 до 80 процента за по-малко от 35 минути, когато имат нужда от бързо зареждане извън дома.

E-Tourneo Courier ще бъде произвеждан в Крайова, Румъния, от втората половина на 2024 година заедно с кросоувъра Puma - най-продаваната пътническа кола на Ford в Европа, който ще предложи електрически вариант до 2024 година.

Лукс от Китай!