Оправянето на 1,4 милиона дупки във Великобритания струва 94 млн. паунда

  • Галерия от 4 снимки Галерия от 4 снимки

16 May 2023

Интересна статистика излезе във Великобритания, свързана с бюджетите на общините. От нея научаваме, че в кралството са ремонтирани 1,4 милиона дупки през изминалата година. Да, едно цяло и четири милиона дупки!

Невъобразимо големият брой дупки обаче са поправени през 2022 г., което е струвало на британците точно 93,7 млн. паунда. Това се равнява по днешния курс на 168,8 млн. лв. Само за сравнение преизграждането на малка улица в България с дължина около километър струва в повечето случаи около 7-8 млн. лв.

Средната цена за асфалтирането на дупка във Великобритания възлиза на 66 паунда и 93 цента (120 лв. и 61 ст.). През същия период кралството е изплатило 22,7 млн. паунда за щети по автомобили, причинени от лошата пътна инфраструктура. За последните пет години са изплатени общо 139,9 млн. паунда за компенсации на пострадали шофьори.

През миналата 2022 г. са станали 1114 катастрофи в Англия и Уелс, предизвикани от „дефектна пътна настилка“, като 16 души губят живота си. Тежко пострадалите са 355 души според данни на Министерството на транспорта.

Пътищата във Великобритания в голямата си част са изключително стари. Средната възраст на всички настилки е 116 години. За да се върнат в безопасно състояние за шофиране са необходими 14,2 млрд. паунда.

Според британското правителство има достатъчно пари всяка година да се ремонтират 10 милиона дупки. Местните медии обаче съобщават, че бюджетите на общините са намалени, инфлацията е налице, а цените за поддръжка се увеличават. Не на последно място битумът е поскъпнал значително, защото Русия доскоро е била основен източник, но в момента вносът от там е спрян, заради войната в Украйна.

Първородната Godzilla!