Официално: започна строителството на магистрала 'Струма' при Кресна


17 May 2023

„Днес правим малка стъпка за решаване на един много голям проблем, който в годините назад беше останал без никакво решение. Последната част от магистрала „Струма“, която да може да гарантира цялостна свързаност не само на регионите, но и на България с Гърция. Да гарантира това, че нашите граждани ще могат да се движат по-безопасно, по-добре“. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков при старта на доизграждането на пътен възел „Кресна“ и пътните връзки към него, които са част от лот 3.2 на магистрала „Струма“.

„Разчитаме на строителя, разчитаме на подкрепата на хората, защото, независимо от протеста днес, в това дефиле много хора загубиха живота си. Изключително важно е да бъде решена транспортната свързаност в този регион и да откликнем на желанието на огромната част от българския народ, която иска да има свързаност и изградени магистрали“, допълни министърът. И напомни, че се работи по укрепване на свлачищата при тунел „Железница“, така че след няколко години да има хоризонт магистрала „Струма“ да бъде изградена изцяло и да може хората да я ползват.

Министър Шишков изрази увереност, че строителят ще изпълни обекта по одобрения проект и в бъдеще да може да се изгради максимално бързо цялото трасе на този участък от магистралата. Пред присъстващите на церемонията той показа разрешението за строеж за доизграждане на пътния възел.

Пред медии Иван Шишков обясни, че участъкът, чието строителство започва днес, е изключително малък, но предприемането на тази стъпка е важна. „Към днешна дата нямаме окончателен избор на трасе и нямам обяснение защо хората протестират. Този пътен възел е част от последния лот на АМ „Струма“, което прави процеса необратим. Това е изключително важно. Ако това не се беше случило, можеше да загубим още 2-3 години и да се върнем в изходна позиция.“

В отговор на въпрос от медии министърът отново бе категоричен, че доизграждането на пътен възел „Кресна“ не предопределя трасето на лот 3.2 на АМ „Струма“. И допълни, че няма как сега да обещае, както протестиращите искат, че двете платна на участъка ще бъдат източно от Кресненското дефиле, преди да завърши процедурата. „Най-вероятно трасето ще стане ясно след няколко месеца. Но ако днешният ден го нямаше, тогава щеше да е късно. Каквото и да беше решението, този участък щеше да се върне в изходна позиция“, каза още Иван Шишков.

Лукс от Китай!