От началото на годината са издадени почти 1 млн. акта и фиша


19 May 2023

Главният секретар на МВР Петър Тодоров изнесе информация, касаеща дейността на ведомството от началото на 2023 година. Според наличните данни от 1 януари до 18 май в страната са били издадени над 960 000 акта, фиша и електронни фиша за нарушения.

"От началото на 2023 г. досега в резултат на това [засиленото полицейско присъствие на пътя - б.ред.] са издадени над 960 000 акта, електронни фиша и фиша. Огромен е проблемът с бързото и лесно връчване, процедурата е изключително тромава. За 50% от издадените документи не успяват да се съберат глобите, което създава чувство за безнаказаност", обобщи Тодоров. Той също така поиска законодателите да опростят системата за връчване, като изброи предложенията на МВР:

- връчване чрез работодателите
- неплатили да не ползват административни услуги
- глоби да се плащат преди преминаване на технически преглед
- всеки с книжка да има мейл и телефон, на който да се връчва

Петър Тодоров говори и по отношение на младите шофьори, които по данни на МВР извършват около 15 процента от всички нарушения на пътя. "Следва да се помисли за кубатурата на колите на новите водачи, както и да са с придружител, да не се шофира в тъмната част на денонощието", каза представителят на МВР, цитиран от Дневник.

Първородната Godzilla!