Volkswagen продаде всичките си активи и напусна Русия изцяло


22 May 2023

Volkswagen обяви официално, че е продал акциите и активите си в Русия и напуска страната изцяло. Германската марка е постигнала споразумение с фирмат аArt-Finance LLC, която е подкрепена финансово от местния дилър Avilon. Всички местни дъщерни дружества на VW – Volkswagen Components and Services LLC, Scania Leasing LLC, Scania Finance LLC и Scania Insurance LLC – ще бъдат прехвърлени на инвеститора, съобщава Motor1.com.

Автомобилният производител изпрати кратко прессъобщение до медиите, потвърждаващо, че сделката е одобрена от руското правителство. В изявлението няма и дума за продажната цена, въпреки че различни медии твърдят, че Avilon е платил около 135 милиона долара за руския бизнес на VW. Вероятно най-важната част от дейността на Volkswagen в страната – производствената му база в Калуга – също е част от сделката. 

Съобщава се също така, че Volkswagen е инвестирал повече от 800 милиона долара за изграждането на завода в Калуга през 2007 г. 135 милиона долара, за които се твърди, че ще получи за продажбата, покриват само малка част от инвестираните пари, но въпреки това, предвид последните проблеми, които VW имаше с местните власти, сделката може да се счита за щастлив изход за автомобилния производител.

Преди два месеца стана ясно, че руски съд е замразил всички активи на Volkswagen в страната заради сделка с ГАЗ. Volkswagen е прекратил споразумението си с фирмата през август, но ГАЗ отговори, като съди германците за еквивалента на 201,3 милиона долара за предполагаемо нарушаване на тяхното споразумение. Volkswagen спря да произвежда и продава автомобили в страната малко след началото на руската инвазия в Украйна, но продажбата на бизнеса се оказа много по-трудна задача.

Първородната Godzilla!