Катастрофира бронираната кола на руския патриарх (Видео)


23 May 2023

Кадри от охранителни камери са заснели катастрофа с Aurus Senat, за който се твърди, че е лимузината на руския патриарх Кирил. Инцидентът е станал в Москва в ранните часове в понеделник.

Руски медии споделят, че колата е със същите регистрацинни номера като на главата на Руската православна църква, който твърдо подкрепя режима на Путин във войната срещу Украйна. При катастрофата е пострадал един човек, който е отказал да бъде приет в болница.

До сблъсъка се стига, когато Volvo XC60 пресича кръстовище и в него странично се удря въпросният Aurus Senat.

От руската патриаршия опровергаха тази информация пред държавната информационна агенция „Интерфакс“. Не е сигурно дали по време на катастрофата патриарх Кирил е бил в служебния автомобил.

След катастрофата колата бе покрита от служители на полицията, за да не може да бъде снимана от минувачи.

Aurus Senat е брониран руски представителен автомобил. Той е с хибридно задвижване, комбиниращо 4,4-литров V8 и електромотор, задвижващи четирите колела. От 0-100 км/ч Senat ускорява за 6 секунди.

Бронираната лимузина се сглобява в Татарстан от 2018 г. насам в различни версии, някои от които са без бронировка, има и кабриолет. Една от очакваните нови модификации на Senat ще бъде с 6,6-литров V12 двигател с 862 к.с.

Твърди се, че Porsche и Bosch са участвали в разработването на споменатия по-горе 4,4 V8 мотор. При появата на Aurus Senat цената му е около 10 милиона рубли, но днес тя е приблизително 20 милиона рубли (450 хил. лв.).

Много практичен и интересен!