Honda пак се връща във Формула 1


24 May 2023

Honda за пореден път прави обратен завой и се завръща във Формула 1. Това ще стане от 2026 г., когато в F1 за първи път ще видим и двигател на VW Group – Audi влиза в спорта по същото време.

Honda ще си партнира с Aston Martin, а не с Red Bull – отбора, с който работи последно и който и в момента използва базирани на Honda мотори. Така от 2026 г. Aston ще се раздели с двигателите Mercedes. По същото време пък Red Bull ще започне да използва мотори Ford. Засега изглежда Honda ще работи само с един клиентски отбор, което в миналото не винаги се е оказвало най-успешната стратегия за японците. 

При предишното си завръщане в спорта те доставяха двигатели само на McLaren и не постигнаха нищо значимо. Последвалото партньорство с Red Bull допринесе за първата световна титла на Макс Верстапен. Всъщност историята на Honda във Формула 1 е изключително богата. Японската компания има по шест конструкторски и пилотски титли като доставчик на двигатели. Азиатският гигант е бил във Формула 1 четири пъти за различен период от време, като най-славните времена са партньорството с Williams и McLaren в края на 80-те и началото на 90-те, включително трите титли на Сена.

 

 

Лукс от Китай!