Neuralink на Мъск получи разрешение за тестове на мозъчни импланти върху хора


26 May 2023

Компанията на Илон мъск Neuralink получи разрешение за първи клинични тестове на своите мозъчни импланти върху хора, съобщава Reuters.

Макар това да е едва първа стъпка, тя е значима, тъй като се очаква мозъчните импланти да бъдат силно оръжие в борбата с много болести. По-футуристични предвиждания свързват използването им за сърфиране в интернет или дори нещо, подобно на телепатия.

Neuralink се бореше за разрешение за тестове върху хора от поне година. Компанията разработва мозъчни чипове, които да се справят с някои видове парализа и слепота. Микроскопичното устройство има за цел да помогне на хора с парализа или травматични мозъчни наранявания да комуникират и управляват компютър, използвайки само мислите си. Компанията работи по това от 2016 г. и не за първи път подава документи за тестове върху хора. В началото на 2022 г. Агенцията по храните и лекарствата на САЩ отхвърли молбата на Neuralink.

Имплантите на Neuralink са микроскопични устройства за мозъчен компютърен интерфейс, които използват електроди, за да осигурят директна комуникация с компютрите. Досега нито една компания в Щатите не беше получила одобрение да пусне на пазара или поне да тества върху хора подобен имплант.

 

Лукс от Китай!