Вижте новите умни бордюри за зареждане на електромобили в Кьолн


30 May 2023

Градската управа на Кьолн, в сътрудничество с компанията Rheinmetall и инфраструктурната фирма TankE започват интересен експеримент за “невидими” станции за зареждане на електромобили. 

Всъщност новите станции не са точно невидими, но са вградени в бордюрите на тротоарите и съответно не заемат особено място. Освен това елиминират опасността пешеходците постоянно да се спъват в опънати кабели за зареждане на електромобили.

Експериментът, за който съобщава autobild.bg, в началото ще включва само две точки за зареждане в четвъртия по големина град в Германия. Едномилионният Кьолн има проблем с електромобилите, чиито кабели за зареждане пречат на пешеходците по тротоарите.

Модулните бордюри с вградена зарядна станция поддържат зареждане до 22 кВт. Те могат да предложат интелигентно решение за цели градове и сравнително лесно се вграждат в уличната инфраструктура, поне, ако се вярва на сайта на Rheinmetall. Нямаме идея как зарядните бордюри се справят с проблеми като влага, дъжд и сняг, но вероятно пилотният проект ще отговори на тези въпроси.

Много практичен и интересен!