Магистралата между София и Солун ще става за безпилотни коли и камиони!

  • Галерия с шест снимки на серийни и прототипни автономни камиони Галерия с шест снимки на серийни и прототипни автономни камиони

31 May 2023

Европейската комисия финансира изграждането на 5G мрежа по магистрала “Струма” и продължението ѝ в Гърция до Солун. Новината, съобщена от заместник-министърът на транспорта Златина Николова, съобщава Euractive. Целта пред осигуряването на бърза мобилна мрежа по цялото трасе на магистралата не е да могат децата ви да гледат клипчета с котки в Tik-Tok, докато пътувате към Халкидики, а да може трасето да се използва от автономни автомобили и камиони. Инвестицията на стойност 11 млн. евро беше договорена още преди пет години, като в тогавашния вариант проектът включваше и сръбската част от коридор X от Белград. Днес Сърбия и Гърция имат напълно функциониращи магистрали по цялата дължина на коридора от Белград до Солун, а единствените участъци без магистрала са на българска територия – между София и Калотина “Европа” още се строи, както и в участъка на Кресненското дефиле.

Идеята на 5G коридора е главно за автономни камиони – по този начин товарът ще може да се проследява в реално време, като дори преминаването на границата би могло да става автономно.

Лукс от Китай!