Българският център на Bosch разработва електрически каяк


02 Jun 2023

По повод петата си годишнина българският инженерен център на гиганта Bosch разкри някои от проектите, по които работят неговите 600 инженери. Един от тях е разработването на електрически каяк, снабден с интелигентен софтуер за помощ в трудни ситуации, съобщава Mediapool.

Идеята за електрически каяк всъщност е родена в България от запалени по спорта инженери на Bosch, които работят в областта на електрическите колела. Очаква се до година технологията да бъде патентована, а най-голям интерес към разработката да има от Щатите, където този спорт е доста популярен.

Е-каякът ще се управлява по стандартния начин с гребла, но подобно на електрическите колела ще разполага с мотор, който да се активира при умора на гребците или в екстремни ситуации.

Инженерният център на Bosch у нас работи и по автомобилни проекти за изкуствен интелект, който да създава 3D реалност и поведенчески модели на самия автомобил. Вътрешни системи ще могат да наблюдават шофьора, ще разпознават лицевите му реакции и ще установяват момента на микрозаспиване на водача, за да го предупреждават да си вземе почивка навреме. За целта се работи по различни системи, включително пускане на съвсем лек токов импулс към волана.

От години инженерният център на Bosch работи и по нова автомобилна операционна система, която да събира в едно всички устройства в една кола – автомобилен суперкомпютър. Тази обща система ще е много полезна при автономните автомобили, свързани помежду си с мобилната 5G мрежа.

 

Първородната Godzilla!