В Гърция вземат книжката, ако пушите цигара в колата пред дете


12 Jun 2023

В Гърция от няколко години са в сила драконовски мерки за шофьорите и техните спътници, които припомняме в началото на туристическия сезон, когато опашките по границата с южната ни съседка започват да придобиват обичайните си километрични размери.

Ако хвърлите фас сред природата глобата започва от 200 евро, но може да достигне 5000 евро, ако действието се развива в защитена местност и предизвикате пожар. Гърция всяко лято се бори със сериозни пожари и затова хвърлянето на фасове се смята за сериозно нарушение.

Шофьорите е добре да знаят, че пушенето в колата в присъствието на дете до 12 години е напълно забранено. Ако вие или някой ваш спътник запалите цигара в присъствието на дете в лична кола, глобата е 1500 евро. В автобус – 3000 евро. Тези глоби вървят в комплект с отнемане на книжката за месец.

200 евро е глобата за говорене по телефон без Hands free. По островите често може да видите някой местен да кара стария си пикап по джапанки, но ако ви хванат да шофирате с джапанки или бос, глобата е между 50 и 100 евро.

 

Лукс от Китай!