Mercedes One-Eleven е оранжевото бъдеще на Benz

  • Галерия с 18 снимки Галерия с 18 снимки

16 Jun 2023

Пред вас е Mercedes Vision One-Eleven. Ако ви прилича на футуристичния още преди 50 години C111 (който вероятно сте притежавали като количка Matchbox), то това не е чудно, защото концептуалният модел е вдъхновен точно от експерименталния прототип от 70-те.

 

Оригиналните прототипи на C111 (произведени бяха 16 броя) през 1970 г. експериментираха с ванкелови и дизелови двигатели, както и с турбокомпресори. Тук те са заменени от олекотени електромотори YASA с аксиален поток (електромагнитният поток се движи успоредно на оста на въртене на двигателя, а не перпендикулярно на нея като при радиалните) и футуристични цилиндрични батерии, а шофьорът потъва в обогатена реалност.

Новият тип електромотори (Mercedes купи стартъпа YASA миналата година) предлага повече мощност за по-малък размер – 66% повече мощност в същия размер. Това ще позволи на инженерите да са много по-гъвкави при разположението на електромоторите в бъдещите модели на щутгартската компания, още повече, че решенията на YASA са много леки.

One-Eleven засега е изцяло концептуален модел и не знаем каква част от фантастичната му техника ще влезе в серийно производство. Но C111 също беше експериментален модел, а вижте колко години Merc-ове се появиха през 70-те и 80-те, вдъхновени от него!

Лукс от Китай!