2500 души ще участват на състезанието “Витоша 100” този уикенд

  • Галерия със седем снимки от предишни издания Галерия със седем снимки от предишни издания

27 Jun 2023

Над 2500 любители (и доста професионалисти) ще се включат в 40-ото издание на Обиколката на Витоша. 100-километровият ултрамаратон ще се проведе тази събота и неделя, като стартът и финалът по традиция са пред резиденция “Бояна” в София. Състезателите с колела тръгват в 6:00 в събота (1 юли), а скороходците – по-късно същата вечер – в 23:59.

Обилните валежи през последния месец разкаляха трасето сериозно, но хубавото време в последните дни и прогнозата за такова и в дните до старта дават увереност на участниците, че трасето ще бъде сухо и бързо, което ще позволи отново да се атакуват рекордите. При колоездачите те не са подобрявани от 2019 г., когато Александър Алексиев завърши за 3:55,44 часа, а Христина Козарева се справи за 5:13,03 часа. Рекордът при бегачите е от миналата година, когато Христо Цветков стана първият, слязъл под осем часа – 7:45,34 часа. При жените върховото постижение е на Мария Николова: 9:17,32 часа.

Разбира се, извън стотината машини, които се борят за рекордите, чарът на "Витоша 100" безспорно са стотиците участници, които идват заради самото предизвикателство да се преборят със себе си или просто да се насладят на прекрасната природа и епичните гледки в добра компания (понякога дори качена на рамката пред тях). И тези, които завършват за 12 часа или по-бавно, заслужават не по-малки аплодисменти от онези в челото...

На старта застават участници от 24 страни, като чужденците са над сто. Близо 120 пък са абсолютните машини, които ще минат маршрута два пъти, за да навъртят общо 200 км – 100 с колело и след това 100 пеша.

DizzyRiders за първи път ще има двама участници с колела, които обещават да дадат всичко от себе си да не се пребият някъде по чукарите…

Лукс от Китай!