Мъск бесен, че информацията за завода във Валенсия е изтекла


27 Jun 2023

Представители на Tesla са били “много ядосани” от изтеклите планове за гигазавод в Испания, твърди Electrek. Преди няколко седмици испански медии гръмнаха с новината, че вторият гигазавод на Tesla в Европа ще бъде край Валенсия. Сега обаче Илон Мъск е на път да се откаже от инвестицията, твърди американското издание.

Tesla от години търси страни с евтина работна ръка в близост до големи пазари. Неслучайно най-голям брой автомобили американската компания прави в Китай. Все пак обаче първият гигазавод на компанията в Европа е в Германия, а не в Албания, нали? Интересен е коментарът на Electrek, според който провалената инвестиция в Испания накрая ще бъде реализирана на Балканите. Изданието смята, че завод в Испания така или иначе би се дублирал с този в Берлин, докато в Източна Европа Tesla ще получи по-голяма географска палитра. Това би позволило на компанията също така да се приближи до важни за нея пазари, каквито са Турция, Близкия изток и Русия, стига санкциите срещу последната да паднат след края на войната.

Макар и преди да е ставало въпрос за завод на Tesla на Балканите и в частност в България, трябва да признаем, че винаги сме гледали на последното по-скоро като на отлична първоаприлска шега, отколкото като на възможност с поне ниска степен на вероятност.

 

Лукс от Китай!