Законопроект: МПС ще минават технически преглед само при платени актове и фишове


28 Jun 2023

Моторните превозни средства да бъдат допуснати да преминат технически преглед, в случай, че са технически изправни, само когато собственикът на МПС-то е платил всичките си актове и фишове. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, които са част от проектобюджета на България.

Ето какво гласи текстът:

"Условие за извършване на преглед за проверка на техническата изправност на пътно превозно средство е липсата на задължения на собственика и ползвателя към датата на извършване на прегледа за заплащане на глоба или имуществена санкция за извършено със същото превозно средство нарушение по този закон, наложена с влязло в сила наказателно постановление, фиш или електронен фиш“.

Планира се проверката за платени и неплатени глоби ще се извършва чрез автоматизиран обмен на информация между информационната система на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и тази за административно-наказателна дейност на Министерство на вътрешните работи, съобщава Economic.bg. Не е изключено проверката да включва и нарушения за тол такси и липса на винетка.

Лукс от Китай!