Unity на Ричард Брансън се издигна до 85 км с първите “туристи” на борда


30 Jun 2023

Първият туристически полет на Virgin Galactic премина успешно в четвъртък. На борда на Unity бяха шестима души – трима пилоти и трима “туристи”. Кавичките в случая са необходими, защото този първи пробен полет всъщност беше за изследователи, а не за платежоспособни клиенти. Основаната от британския милиардер Ричард Брансън компания направи краткото суборбитално пътуване с трима италианци – двама офицери от италианските военновъздушни сили и аеорокосмически инженер от Националния изследователски съвет на Италия.

Целта на 75-минутния полет беше да се съберат биометрични данни, да бъдат измерени когнитивните резултати и да се изследва как определени течности и твърди вещества се смесват в условия на безтегловност.

 

Unity беше издигнат от своя самолет майка до височина около 13,7 км преди да активира собствените си двигатели и да достигне височина на полета от около 85,1 км. В пика на полета екипажът е бил в безтегловност.

Virgin Galactic се надява да прави по два полета месечно, но преди това през август трябва да бъде извършен още един втори и последен тестови полет. След това всеки желаещ (цената е между 250 хил. и 400 хил. долара) ще може да изпита усещането да лети в Космоса. Според компанията списъкът с чакащи вече наброява над 800 души.

 

Лукс от Китай!