Хеликоптер прелетя опасно ниско над плаж Градина и разхвърля долари с лика на Живков


02 Jul 2023

Източник: OFFNews

От получените сигнали и видеоматериали е видно, че хеликоптерът лети изключително ниско над земята, а едновременно с това от него се показват хора, които са извън кабината на хеликоптера и изхвърлят предмети по плажа, съобщават от транспортното министерство. По-късно става ясно, че става дума за фалшиви долари банкноти с образа на Тодор Живков.
По информация на очевидци полетът е извършен на 1.07 (Джулай)  около половин час след 5 сутринта.

Съгласно изискванията, летателното средство трябва да лети на минимум 300 метра над земята или сградите, което в този случай е видно, че не е спазено. Друго нарушение е свързано с това, че е забранено изхвърляне на предмети от борда на летателното средство.

Първоначалната проверка на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" показва, че пилотът е Веселин Стоянов, а за конкретния полет няма издадено разрешение. По-късно в същия ден пилотът е информирал за полет от Приморско до Балчик, но за ранния полет не е дал никаква информация.

Предстои да бъде извършена обстойна проверка и ако бъдат установени нарушения, ще се разгледа отнемането на лиценза на пилота и на авиационния оператор.
Малко по-късно стана ясно, че Инцидентът с хеликоптера, прелетял опасно ниско е основание за освобождаване на директора на „Гражданска въздухоплавателна администрация“. Това съобщи пред bTV министърът на транспорта Георги Гвоздейков.

Разумно предложение от Audi?