Звукът от мигачите на Rolls-Royce Spectre реално е от… чаша с уиски

  • Галерия с 8 снимки. Галерия с 8 снимки.

07 Jul 2023

И аз не го очаквах, нищо че не все още не съм се качвал в първия изцяло електрически Rolls. Историята зад звука, който се разнася в купето при пускане на мигач обаче е любопитна. Въобще, механизмите по които се създават всички звуци в съвременните автомобили и най-вече електромобили, е интересен, като в конкретния случай мога да споделя как седят нещата в BMW Group.

Знания, които придобих благодарение на демонстрацията, която домакините от BMW направиха за нас журналистите, в допълнение към основното събитие – представянето на базата за 20-тият BMW Art Car и артиста, който ще изрисува автомобила. Грандиозно събитие провело се в САЩ и по-специално в музея „Соломон Гугенхайм“ в Ню Йорк. Ако сте пропуснали материала ми по темата, може да кликнете тук или на снимката най-долу.

Въпросната „саунд“ презентация обаче бе ден по-рано и на друго място, на 6-о авеню, в супер изтънчения магазин за пиана Steinway Hall. А неин водещ бе Ренцо Витале, композитор, инженер по акустика, пианист и креативен директор в отдела Sound Design в BMW Group. Ренцо работи за баварците вече повече от осем години и определено имаше какво да каже. Вероятно сте чували, че BMW работеха и с Хнас Цимер, с титулуваният немски композитор, които си е сътрудничил именно с Ренцо.

Rolls-Royce Spectre? Една от изненадите за мен бе произхода на звука за мигачите. Казвам „за“, защото докато преди години цъкането не бе нищо повече от механичната работа на реле, докато днес може да бъде всичко. При Tesla например имате възможност да направите така, че при натискане на лостчето за пътепоказателите, да прозвучава „акустичен фрагмент“ имитиращ изпускане на… газ. Но нека оставя фокуса върху Rolls. След множество идеи, проби и модификации на различни тонове, Ренцо чул как негов колега чуква с нокът чаша с уиски. И, алилуя! Решението било взето.

Но, първо, вземането на подобни решения не е работа само за един човек, и второ, още преди първото, процесът до достигане до финално звучене, което да се предложи за обсъждане, е дълъг и сложен. „Цъкането“ на мигачите на Spectre обаче действително е „дестилация“ и модификация на онова, което се чува при контакт на човешки пръст с качествена чаша сингъл малц.

Ренцо е отговорен и за BMW Iconic Sounds, за това как звучи Spectre при отваряне на врата, за „мелодията“ при режим Sport, въобще, за всяко „ммм“, „ууум“, „иааау“, което се издава от съвременните електрически и електрифицирани модели на групата BMW, от Серия 7 G11/G12 насам.

За финал на т.н. “workshop” Ренцо изсфири 15-минутен фрагмент на пиано, подпомаган от прекрасен квартет съставен от дами на цигулка и други инструменти. Наистина страхотно изпълнение, което ми напомни на Лудовико Ейнауди и което реално е част от саундтрака на филм. Съветвам ви да чуете негови неща на сайта му, в Spotifiy или YouTube.

Лукс от Китай!