София: 50 лв. глоба, ако карате тротинетка по тротоар


13 Jul 2023

Столичният общински съвет днес (13 юли 2023 г.) гласува някои ограничения за придвижването с електрически тротинетки. Максималната скорост става 5 км/ч (т.е. със скоростта на не особено чевръст пешеходец), когато тротинетката се управлява в паркове, градинки, площади и всички пешеходни зони в София, например по пешеходния бул. “Витоша”.

Драстичната мярка би следвало да задължи фирмите, даващи е-тротинетки под наем, софтуерно да ограничат скоростта на тротинетките в съответните райони до 5 км/ч. По велоалеи и във всички други ситуации максималната позволена скорост за електрическите тротинетки е 25 км/ч. Споделените тротинетки обаче са малък брой от общия брой превозни средства от този тип в столицата. Според шефа на Столичния общински съвет Георги Георгиев в София има около 10 хил. електрически тротинетки, като 2000 от тях се дават под наем от фирмите за споделено използване.

Освен ограниченията в скоростта общинският съвет забрани паркирането на тротинетки в паркове, градини, детски и спортни площадки, зелени площи, пешеходни пространства, спирки на градския транспорт, входове към метростанции, входове на сгради, рампи за хора с увреждания с изключение на определените от общината места, които към настоящия момент са едва 200. Глобата за неправилно паркирана тротинетка или за каране с превишена скорост е 50 лв.

 

Лукс от Китай!