ЕС предлага 25% рециклирана пластмаса в новите коли


14 Jul 2023

Европейската комисия предлага някои нови изисквания при производството на автомобили с цел намаляване на въглеродните емисии. Основната идея е все повече части да бъдат заменяеми по време на употребата на автомобила и все по-масово за производство да се използват рециклирани материали.

Най-любопитно е изискването 25% от използваната пластмаса да бъде рециклирана. От тази рециклирана пластмаса пък на свой ред 25% трябва да бъде от спрени от движение автомобили. По същия начин се очаква да се определят конкретни проценти за преизползване на стоманата и алуминия.

Нещо, което не засяга България пряко, но е любопитна тенденция: предложението за забрана на износа на технически неизправни превозни средства. Идеята е, че по този начин тотализирани коли, които след това се оказват “нов внос” в страни като нашата, вече няма да могат да се изнасят. Това обаче ще се отрази само на износа извън ЕС към трети страни, например Турция или Сърбия, тъй като ЕС не може да ограничи свободното движение на стоки в съюза. Европейският съюз изнася по около милион стари коли годишно. В тази връзка се предвижда и някакъв тип цифрово проследяване на историята на всяка една кола.

 

Лукс от Китай!