Tesla иска да увеличи производството в Берлин до 1 млн. коли годишно

  • Галерия с пет снимки Галерия с пет снимки

19 Jul 2023

Tesla планира сериозно разширение на гигазавода си в покрайнините на Берлин. Ако плановете на Илон Мъск се осъществят, то съоръжението може да стане най-големият автомобилен завод в Германия по производство. В момента от поточната линия слизат по 5000 Model Y на седмица, т.е. над 250 хил. коли годишно, като капацитетът на съоръжението е 500 хил. коли, но още не е достигнат. Tesla обаче планира да удвои този показател, като добави капацитет за производство на още 50 гВтч батерии. Това би позволило достигане на милион произведени коли годишно.

За сравнение най-големият автомобилен завод в Германия е този на Volkswagen във Волфсбург, който има капацитет от 800 хил. коли годишно, но всъщност през 2022 г. е произвел около 400 хил. коли. Само за първата половина на 2023 г. в Европа са продадени 125 хил. екземпляра Model Y, като кросоувърът стана най-продаваната кола на континента. 

Разширението ще заеме площ от 50 хектара (приблизително квадрат с размери 700 х 700 метра), а броят служители ще се увеличи от 10 хил. до 22 500.

Веднага след обявяването на тези планове обаче стана ясно, че евентуално разширение ще се сблъска с нови протести, свързани с природното разнообразие в района (за построяването на завода на Tesla беше изсечена доста голяма гора), върнаха се и страховете на местните, свързани с недостига на вода, който е реален проблем.

В същото време Мъск води преговори за втори гигазавод в Европа, като различни публикации твърдят, че той ще се намира в Испания, Италия или Франция.

 

Лукс от Китай!