Не късайте златния талон, все още може да важи!


07 Aug 2023

След като в петък промените в Закона за движение по пътищата бяха публикувани в Държавен вестник, от днес вече не сте длъжни да носите синия талон. Много медии посъветваха шофьорите просто да скъсат или изхвърлят хартийката, независимо дали става въпрос за стандартния син талон или за “златния”, който се издаваше на шофьори без нарушения.

 

“Не изхвърляйте златния талон” обаче съветва бившият министър на дигитализацията и депутат Божидар Божанов. Макар вече да не се издават нови сини и златни талони, той твърди, че привилегията на златния талон да “изчисти” едно нарушение не е отпаднала. "Съветваме хората да го запазят. Макар самият талон да не трябва да се показва, ако ни спрат и смятат да ни напишат акт, можем да кажем, че желаем да се възползваме от тази привилегия, която не е отпаднала. И МВР съответно при издаването на наказателното постановление ще се съобрази с тази наша привилегия", твърди Божанов в интервю за Bulgaria ON AIR.

С отпадането на синия талон трябваше да има готова електронна система, в която всеки шофьор да може да провери колко точки има и колко са му отнети. Засега обаче тя работи само за пътните полицаи, а не и за гражданите. Очаква се с промени в Закона за електронното управление системата да започне да функционира в близките месеци.

 

Лукс от Китай!