Nichols N1A е шосеен болид със 7-литров V8 и 650 к.с.

  • Галерия с 30 снимки. Галерия с 30 снимки.

08 Aug 2023

Почти сигурно е, че не сте чували за марката Nichols Cars. Тя е основана през 2017 г., като нейният пръв завършен продукт излиза наяве сега - Nichols N1A. За колата ще споделя по-надолу, но първо малко за марката и по-скоро за човека, който стои зад нея.

Това е американският инженер Стив Никълс, същият проектирал F1 болидите McLaren MP4/3 и MP4/4 на Сена и Прост, преди да работи за Ferrari, Jaguar, Jordan, Sauber, а в последствие, в края на 90-те, отново в McLaren. Същият този човек е решил да стартира бизнес със шосейни коли и да сбъдне мечта.

Резултатът е Nichols N1A. Доста минималистична машина с респектиращи факти и характеристики. Шасито е изработено от лепени алуминиеви парчета, а панелите са карбонови. В резултат масата е едва 900 кг., при дължина от 4,3 метра и височина едва метър. 

Никълс предлага три опции за двигател. Най-слабият е стандартен Chevy LT1 V8 с 460 к.с., следва модифицирана версия с дросели и „тромпети“ с 540 коня, а топ изпълнението е със 7-литров V8 базиран на LS3 и 650 коня. Яко. Кутията е 6-ст. механична, а топката на лоста е вдъхновена от Сена.

Тягата отива към асфалта през Michelin Pilot Sport Cup 2 гуми с диаметър 19 инча отпред и 20 отзад, а що се отнася до електронните помощници, сериен е само тракшън контрола. Опционално може да поръчате ABS и влияещо се от скоростта кормилно управление. 

Лукс от Китай!