Купете си Porsche с 4-литровия атмосферен мотор (ДОБАВЕНО ВИДЕО)

  • Галерия с 25 снимки. Галерия с 25 снимки.

11 May 2023

Може да ви изглежда логично, но много харесвам 4-литровия атмосферен боксер на Porsche. Даже го обожавам. Не само най-новата му генерация, а и предишните атмосферни „шестаци“, като например 3,8-литровия в 911.1 GT3, където още е с „едва“ 475 коня. Никога няма да забравя първото ми сядане зад волана нa кола с този мотор. Беше през 2015 на „Истанбул парк“, именно в Porsche 911 GT3 991.1, актуалната тогава генерация. Тогава и двата тестови екземпляра бяха на девствени километри и главният инструктор ни каза следното: „Дами и господа, всички знаем, че двигателят на новото GT3 се развърта до 9000 об/мин., но ви моля да имате уважение към техниката. Колите са чисто нови“.

Дали тогава и той самият си вярваше, че ще бъде послушан, нямам представа, но знам че минути по-късно първата група вече вкарваше стрелката при 9-те хиляди, по дългата над 650 метра права. Естествено и аз повторих упражнението, все пак в същия ден имах и рожден ден - далеч нелошо парти, чисто нови Porsche-та и писта била в календара на F1. Бонето пречи да видите усмивката ми на тези две снимки от архихва, но доста се забавлявах.

Но галерията, която виждате в този материал е доста по-нова и от друго събитие, също с рожден ден или по-скоро по повод 75 години Porsche. Седемдесет и пет години откакто Фери Порше сбъдва мечтата си, откакто регистрира първия автомобил с марка Porsche. Датата е 8 юни 1948, колата е  356/1 Roadster, а мястото е малко градче в Австрия на име Гмюнд.

Домакините ни поканиха в Прага, този път без каране на писна, но с разнообразна селекция от модели, която включваше и магическия 4-литров мотор. Последният вграден в новото Porsche 911 GT3 Touring, където генерира 510 к.с. и 470 Нм. Пред хотела “Mama Shelter” (интересно място) бяха подредени също 911 Turbo S със 650 коня, но различна концепция, с турбо и двойно задвижване, Taycan Cross Turismo и „нормалния“ Taycan в „най-най“ версията Turbo S. Последната е способна на 761 к.с. и ускорение, което може да бъде… неприятно. Спринтът 0-100 става за 2,8 секунди (3,4 сек за GT3 Touring) или поне така послъгват Porsche. Реално може да бъде около 2,5 секунди, в зависимост от условията. Брутално е. Последната кола, която ще видите на снимките за съжаление бе със спукана гума и не успяхме да караме – 718 Cayman GT4 RS, в който работи, да, същият този 4-литров мотор. Да. Да. Да. Ако можете, купете си такъв, моля ви!

Задачата ни? Да изберем два автомобила и да ги караме по половин ден. С колегата Ралф Петров избрахме Touring и Taycan Turbo S. И двете интересно специфицирани – Agate Grey металик, джанти в Neodyme и черни спирачни апарати отвън за GT3-ката и Coffee Beige металик и джанти Mission E, с бордове в същия цвят, за първото електрическо Porsche. Последният седи учудващо добре, на снимки и в конфигуратора изглежда, като цвят на слухово апаратче, но когато го видите на живо, върху тази „летяща чиния“ нещата са доста по-различни.

Започнахме теста с бензиновата кола. За пореден път се убеждавам колко приложимо е в градски условия 911. Окей, не е Golf, но на фона на възможностите му на писта и способностите му на хубав виещ се път, комбинацията е изумителна. Имайте предвид обаче, че макар и Touring, колата вози доста стегнато. Настройките на окачването влизат в употреба, когато вече сме извън Прага, именно по завоите. Когато 911 стана с електрическа рейка колегите не бяха доволни, но мога да заявя с чиста съвест, че управлението на това Porsche е, като чрез телепатия. Или като с електроди забодени директно в мозъка ви. Само си помисляте къде искате да бъде колата и тя вече е там.

Това важи и при Taycan Turbo S, но по права линия. Не, че няма добро управление. Даже е феноменално как кола с маса от 2,3 тона (само батерията е над 700 кг; GT3 Touring e 1435 кг с PDK, ръчката е със 17 кг надолу) може да завива така. По-голямата магия тук е как се телепортира директно върху хоризонта. Може да е даже неприятно за някои. Зависи как сте с вестибуларния апарат и колко стабилен стомах имате. 

Звукът. Touring пристрастява. Усещах се, че ускорявам и намалявам без причина. Всъщност, имаше причина, една динствена, макар и комплексна – усещането зад волана, усещането от мотора. Металически звук, както и опияняващи прибоботвания при сваляне на предавки, което става за милисекунди. Сундтракът на Cayman GT4 RS е още по-фамозен, карах го в Истанбул, но там моторът е завинтен за гърба ви, а въздухът в него влиза точно зад ушите ви. Така че, ако сте автомобилни фенове и имате възможност, купете си този двигател, докато Porsche все още го предлага.

Не смятам, че ДВГ ерата ще приключи нито толкова скоро, колкото масово се говори, нито рязко, но подобни инженерни бижута стават все по-редки и все по-ценни. Надавам се също, че проектът на Porsche и Syemens Energy, ще бъде наиситна успешен. Пилотният завод за еко бензин вече работи в Чили, където горивото се прави от въглерода в атмосферата, а енергията за създаването му идва от вятъра и слънцето. Идеята? Запазването на този тип двигатели. Така, че стискайте палци. И си купете Porsche с 4-литровия атмосферен мотор. 

Лукс от Китай!