Никола Цолов разказва за уникалната си каска с българското знаме и лъв


15 Aug 2023

Българският пилот Никола Цолов разказа някои любопитни подробности за каската, с която се състезава във Формула 3. Подробният материал на сайта на шампионата дава думата на 16-годишния ни талант, който кара за ART Grand Prix. Цолов е най-младият пилот в тазгодишната решетка, като повечето му конкуренти са с 2-3 години по-големи и имат съответно 2-3 години повече опит с болиди. Преди последния кръг на “Монца” Цолов е 23-ти (от общо 34 пилоти) с четири точки. Ето какво казва Цолов за сайта на Формула 3:

“Първата ми каска беше подобна на тази – в бяло, зелено и червено, цветовете на българското знаме. Винаги е изглеждала така, откакто се състезавам с боядисани каски, вече четвърта година. Преди това бяха изцяло бели, но реших, че е време за първия ми дизайн. Първоначално мислех да избера разнообразни цветове с много нарисувани неща, но след това се замислих как да я направя различна от тези на останалите и разпознаваема на пистата.

Ако каската ти е с много цветове, на пистата никой не може да те различи, нито да види детайлите. Но с тази това е много лесно и отдалече се вижда кой кара, ето защо харесах този класически изчистен дизайн. Всяка година го подобрявам малко по малко, тази година добавих зъбните колела. Не са символ на нещо определено, но са по-красиви, отколкото ако беше изцяло бяла.

Като се добавят и спонсорите, не остава много място. Когато има само три цвята е лесно спонсорите да бъдат забелязани, което е важно. В задната част има нещо много важно за мен – българският лъв. Когато се състезавах с картинг, участвах в международни състезания и коментаторът винаги даваше прякори на пилотите в челото. Така се появи “българският лъв” и реших да го запазя. Постепенно станах известен с този прякор, дори в България, което е много мило. Освен това лъвът идва от герба ни, на който има два лъва. Много съм горд, защото никой мой сънародник не е постигал нещо подобно на това ниво. Гордея се да представям страната си и се надявам да стана първият българин във Формула 1, това е мечтата ми.

Както Alpine, така и A14 Management ми помогнаха много. Всичко започна, когато карах за картинг отбора, поддържан от Фернандо. Така той ме забеляза и реши да ме подкрепя. След това Alpine много ми помогна за някои решения на пистата. Например тази година, в която ми липсва опит, шефът на отбора Джулиан Рауз, който е много опитен, знае какво да се направи във всяка конкретна ситуация. Цялата подготовка и тренировки също идват от тях.

Каските ми са с дизайн на Bell. На практика те са ми като спонсор, те правят каските, те ги боядисват, ето защо изглеждат толкова добре.

Мисля, че най-добрата каска за мен би била доста близка до тази в момента. Винаги съм искал да бъде изчистена, с българското знаме, което значи много за мен. Ако стигна до Формула 1, със сигурност ще запазя българското знаме на каската. Сигурно ще има промени, свързани с отбора или спонсорите, но основата ще бъда тази.

Лукс от Китай!