Онзи път, когато скиор се вози на капака на R31 Skyline GTS-R с 220 км/ч


15 Aug 2023

Рекордите за „Гинес“ могат да бъдат абсурдни. Всъщност, като че ли с годините стават все по-безумни. От най-тежките близнаци - общо над 317 кг, през най-дългото люлеене на люлка - 36 часа, до най-дълго работилият копач на гробове - над 70 години. Основната снимка в настоящата галерия обаче е от доста по-автомобилно постижение, нищо че е със ски. Всъщност, рекордът е със скиор върху автомобил, което мисля личи доста ясно от първата снимка.

Рекорд счупен в рамките на Гран При на Австралия през 1989 г., на пистата „Аделаида“. Колата е състезателен Nissan R31 Skyline GTS-R, а смелият скиор - Герхард Шьонбахер, който е бивш професионален… колоездач. Скоростта достигната от японската машина с Герхард закачен на предния капак, е 220 км/ч.

И ако си мислите, че оттогава не се е намерило друг ентусиаст решен да развие по-висока скорост, грешите. Актуалният рекорд възлиза на малко над 260 км/ч, поне по това, което успявам да намеря в интернет. Явно смелчагата е бил яхнал специално направена за рекорди за скорост кола, а пробегът е бил на езерото Боневил в САЩ. Във видеото, което ще видите тук горе се цитира именно скорост от 260 км/ч (162 мили в час), постигнати от Шон Кридланд. Паралелно същия екип чупи рекорда и при жените, почти 245 км/, регистрирани от Кирстен Кълвер. Видоеото обаче е от 1985, четири години преди каскадата със Skyline.

 

Лукс от Китай!