Предлагат лаборатории за кръвни проби за алкохол във всеки областен град


17 Aug 2023

Началникът на Централната клинична лаборатория към Александровска болница проф. Добрин Свинаров предлага във всеки областен град да бъде създадена лаборатория за изследване на кръвни проби за наличие на алкохол, съобщава Mediapool. Това ще намали огромното чакане за изследването – понякога по няколко месеца. В момента кръвните проби се правят само на три места в страната – във Военномедицинска академия, във Военноморска болница във Варна и в столичната “Св. Анна”. Предложението на проф. Свинаров е да се изградят близо 30 лаборатории – по една във всеки областен център. Една лаборатория може да направи между 100 и 300 изследвания на ден, посочва още той. По думите му тези лаборатории ще разполагат със сертифицирани калибратори, контроли и реактиви от производители с гарантирана оценка за качеството и с вътрелабораторен качествен контрол, включително и ще имат възможност за участие в система за външна оценка на качеството.


Проф. Свинаров коментира и полевите тестове за наркотици, които според него не дават достоверен резултат и не трябва да са достатъчно основание за присъда. Например, лекарства, съдържащи кодеин, които се използват и срещу главоболие, дават отражение върху резултата от теста за опиати, разказва специалистът, цитиран от Mediapooв. Транквиланти, сънотворни и невролептици също могат да дадат положителен резултат в полевите тестове. Лекарствата, приемани от пациенти, засегнати от онкологични заболявания, от депресия, шизофрения, циклофрения, епилепсия биха се отразили на резултата от теста за дрога. Лекарствата, използвани срещу тежката, системна болка или при много остра болка, са опиати, които също ще покажат положителен резултат при тестване за наркотици. Трябва да се знае кога е приета таблетката, колко е периодът на елиминация на лекарството от организма. Обичайно това време е различно за различните лекарства, като може за един медикамент да са достатъчни пет часа, а за друг – един, пет и повече дни. В листовките на лекарствата трябва да е посочено каква концентрация от тях може да даде положителен резултат на тест за наркотици, напомня проф. Свинаров.

Преди да се вземе кръвната проба за наличие на алкохол или наркотици, мястото на убождането с иглата на спринцовката трябва да се дезинфектира. Добре е известно, че това не се прави с тампон, напоен със спирт, тъй като би дал положителен резултат в пробата за алкохол, каза още проф. Свинаров. В този случай дезинфекцията се извършва с препарат, който не съдържа етанол и метанол, допълни той.


 

Лукс от Китай!