Влак дерайлира в най-дългия ЖП тунел в света, ремонтът ще продължи четири месеца


17 Aug 2023

Товарен влак е дерайлирал в тунела Готард, най-дългия ЖП тунел в света. Инцидентът от миналия четвъртък за щастие се размина без пострадали хора, но материалните щети са сериозни, след като 16 вагона са излезли от релсите и са повредили сериозно вътрешността на тунела и 8 километра от железния път. Швейцарският ЖП оператор SBB съобщи, че ремонтът на тунела, който свързва Северна и Южна Швейцария под Алпите, ще продължи цели четири месеца. Ще трябва да бъдат подменени 8 км релси и над 20 хил. бетонни връзки.

57-километровият тунел е важна пътна артерия, откакто беше открит за движение в края на 2016 г. През 2022 г. над 65% от железопътния трафик през Алпите е преминал през тунела. Готард позволява на влаковете да се движат с до 250 км/ч.

Незасегнатата тръба ще поеме товарните превози и ще бъде отворена за движение още в близките седмици, но тази, в която е станал инцидентът, ще бъде затворена поне до края на годината, като за същия период се преустановяват и пътническите превози през тунела. Вместо това пътническите влакове ще се движат по обиколния панорамен маршрут. От SBB съобщават, че той отнема с цял час повече, което в Швейцария вероятно звучи плашещо, но в страни като нашата час закъснение за влак се приема за нещо в реда на нещата.

Ще трябва да бъдат подменени 8 км релси и над 20 хил. бетонни връзки.

Лукс от Китай!