Турски камион затвори Дунав мост за няколко часа


24 Aug 2023

Рано вчера сутринта тежкотоварен камион аварира на Дунав мост преди табелата за Румъния, усука се и блокира трафика и в двете посоки. По данни от тахографа на превозното средство, с турска регистрация, шофьорът е карал по моста с 68 км/ч при ограничение на скоростта до 40 км/ч. При пътния инцидент са повредени част от ограничителните системи и парапетите на моста.

Предприети са действия за изтегляне и премахване на пътното превозно средство, за да може да се възстанови движението колкото се може по-бързо. В една лента скоро след инцидента започна пропускането на леките автомобили, за да се изтегли образувалата се колона от автомобили в град Русе, а след това поетапно започна пропускането и на тежкотоварното движение.

Припомняме, че през миналата седмица на 17 август бе изпълнен авариен ремонт на дилатационната фуга на Дунав мост и за по-малко от 24 часа движението бе възстановено. В българската част съоръжението се нуждае от основен ремонт, който е залегнал в програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“. Основен ремонт на моста до момента не е правен.

Преди повече от 22 години е правено укрепване на фугите, а през 2011 г. е подменена хидроизолацията и асфалтовата настилка. До края на август АПИ ще обяви обществена поръчка за избор на изпълнител на основния ремонт на Дунав мост въз основа на изготвения технически проект. Предстои и обявяването на тръжна процедура за строителен надзор.

Лукс от Китай!