Вижте как Tesla в режим “автопилот” се хваща в капана на аквапланинга (Видео)


28 Aug 2023

В клипа ще видите пореден случай на шофьор на Tesla, който се предоверява на функцията за автономно движение FSD (Full-Self Driving). Случаят е от затънтено шосе край градчето Моно Сити в източната част на Калифорния, съобщава InsideEVs. Главните участници са Tesla Model 3, невнимателният шофьор Раян и залят от река път. Въпросният Раян е включил адаптивния круиз контрол, който при Tesla носи задължаващото име “автопилот” и се движи с 60 мили/ч (96 км/ч). Нито той, нито колата обръщат внимание на знака Flooded (Наводнен) и съответно колата навлиза с близо 100 км/ч в огромна локва на пътя, което води до моментален аквапланинг, загуба на контрол и затъване в много по-дълбока кална локва край пътя. Резултатът е удавена Tesla, която дори може би ще бъде обявена за тотализирана заради престоя във водата, а не толкова заради сравнително дребните щети по предната броня.

 

Тъжното в случая е, че колата можеше без никакъв проблем да мине през локвата на пътя, ако шофьорът или “автопилотът” бяха намалили скоростта.

Това е още едно доказателство, че подобни системи, независимо дали се казват просто круиз контрол или носят по-задължаващото име “автопилот”, трябва да бъдат използвани със съответното внимание от шофьора, нещо което непрекъснато повтарят и от Tesla. За щастие, в случая, последният не е пострадал, като дори се готви да заведе дело срещу Tesla. Смятате ли, че би могъл да го спечели!?

Между другото видеото е доста дълго и предлага и други епични сцени, повечето от които, снимани от камерите на коли Tesla в различни любопитни ситуации на пътя.

 

Лукс от Китай!