Вижте как 100-тонен кран разтоварва локомотиви от кораб в Русе

  • Галерия с десет снимки Галерия с десет снимки

29 Aug 2023

В понеделник (28 август 2023) на пристанището в Русе пристигна корабът “Буря”, натоварен с осем електрически локомотива. Те идват от британския превозвач Freightliner, тръгнали са от от депо в Крю през Ротердам, за да стигнат до Русе. Ще бъдат ремонтирани и преоборудвани за движение у нас в русенския завод Express Service. Разтоварването стана с един от малкото речни кранове у нас, способни да се справят с подобна тежест – базираният в Русе Титан”.

Не знаем подробности за локомотивите, но преди няколко години предишна подобна пратка от локомотиви Серия 85 (британските Class 86) също пристигна за ремонт в Русе, като тогава им бяха поставени втори пантограф и някои допълнителни елементи, например плугове за сняг.

Най-вероятно новите осем локомотива (нови е относително казано, произведени са през 60-те години) са предназначени за частния ЖП превозвач “Булмаркет”, който вече има шест броя от същия модел, използвани за товарни превози в България. Серия 85 се правят през 1965-66 г., като общо са произведени 100 броя, от които около 20 все още са в движение – основно във Великобритания, Унгария и България. През 60-те и 70-те са използвани за линията от Лондон до Глазгоу, като с тяхна помощ са заменени последните парни локомотиви във Великобритания. 

 

Гигантският 100-тонен плаващ кран “Титан” е уникален за България. Речният кран е собственост на изпълнителна агенция “Проучване и поддържане на река Дунав”. Произведен е през 1955 г. в Будапеща в корабостроителния завод “Гатц-Ендражик”. Гигантът е дълъг 40 метра, гази до два метра дълбочина и има товароносимост от 100 тона.

 

Лукс от Китай!