Alfa Romeo 33 Stradale e страхотна и струва 1,7 млн. евро

  • Галерия с 25 снимки. Галерия с 25 снимки.

31 Aug 2023

„Новaта 33 Stradale е проектирана да подсили нашата идентичност, да издигне стремежите на марката и да въплати нейните ценности и ДНК“, казва изпълнителният директор на Alfa Romeo Жан-Филип Импарато. „Това е първият супер специален и лимитиран модел Alfa от 1969 г. насам, като ви обещавам, че няма да бъде последният. С тази стъпка връщаме Alfa Romeo обратно в „Клуба на суперавтомобилите“, на който бяхме един от основателите. Искахме да създадем нещо, което да кореспондира с нашето минало, да служи на марката и да накара феновете да се гордеят.“

Дизайнът очевидно е вдъхновен от едноименната Alfa Romeo 33 Stradale, която е произведена само 18 пъти, в периода 1967-1969. Която пък е дериват на чисто състезателната Tipo 33, не толкова елегантна, но доста ефективна, с две световни титли в шкафчето си. 

Новата кола е една идея по-масова, макар че 33 екземпляра си е доста лимитирана серия. Не е базирана на състезателна кола, но ще се произвежда от Carrozzeria Touring Superleggera, а т.н. екип “Bottega” ще се погрижи всеки клиент да получи необходимото внимание и съвети, за да специфицира своята Alfa Romeo 33 Stradale.

Техниката? Alfa все още държат повечето детайли в тайна, но казват, че клиентите ще имат избор от два варианта за задвижване – ДВГ с над 620 к.с. или батерия и електромотори с мощност от над 750 коня. Интересно. Първият вероятно ще е еволюция на 2,9-литровия битурбо V6 от Giulia Quadrifoglio, а първоначално изчисленият пробег на BEV изпълнението е 450 км. 

Динамика? Alfa отнасят информацията за двете версии – „максимална скорост от 333 км/ч и ускорение от 0-100 км/ч за под 3 секунди“. Казват също, че спирачният път от 100 до 0 км/ч ще бъде под 33 метра. Явно моделното означение е било ключово не само за маркетинг отдела, но и за инженерите.

Друго? Прес материалът е дълъг и обяснителен, но ви предлагаме да разгледате галерията, вместо да го четете. Само ще добавим, че ще има избор от две изпълнения на интериора, а палитрата цветове за външността включва Pastel Rosso Alfa, Royal Blue и още едно Rosso наречено Villa d’Este. Някоя от 33-те коли може да бъде изпълнена в комбинация от бяло и червено, препратка към състезателната Tipo 33.

Лукс от Китай!