214 са вече отнетите коли от пияни и дрогирани шофьори


31 Aug 2023

Правителството отчита рязък спад на случаите, в които пияни или дрогирани водачи шофират, откакто в началото на август бяха приети промени в Наказателния кодекс, разрешаващи отнемането на коли в полза на държавата. За първия месец на действие на новите правила, са отнети 214 автомобила само от дрогирани водачи, като се водят общо 430 наказателни производства.

“Мярката има и силно превантивен характер. Свидетелство за това е сериозният спад на новите случаи на заловени шофьори, употребили алкохол или наркотици, твърдят от пресцентъра на правителството, цитирани от “Дневник”. В София, например, при сходна интензивност на проверките за употреба на алкохол и наркотици са санкционирани 130 шофьори през първата седмица на август, 122 – през втората и едва 58 – през третата”.

В същото време се очакват промени в законодателството, основно свързани с текстовете, касаещи употребата на наркотици и най-вече марихуана, твърди “Дневник”. Причината е, че този тип наркотик може да се засече от теста дори 40 дни след употребата, когато шофьорът очевидно вече не е “под въздействието му”.

 

Много по-добра от предишната?