Това Subaru е било на Колин Макрей. Продаде се за 560 хил. евро

  • Галерия с 14 снимки. Галерия с 14 снимки.

02 Sep 2023

Става въпрос за 1998 Subaru Impreza STi 22B със сериен номер 000/400, което е на едва 11 800 хил. км. Как така е с три нули? Това са пилотни бройки от модела, като наскоро писахме за друга, за експоната от салона в Токио, също обявена на търг. Японците са направили пет такива нулеви екземпляра, подарени на ключови хора от рали екипа, включително на Колин Макрей и Ники Грист, както и на Дейвид Лапуорт, инженер от Prodrive.

Така че, освен че е била на Макрей, тази кола е супер рядка сама по себе си. Съвкупността от тези причини доведе и до гигантската сума от 480 000 паунда, за която синьото исторческо Sub-и смени собственика си. Това са 561 464 евро или 1 097 942 лв., а самата продажба стана през платформата за търгове conicauctioneers.com.

Самата кола? Каквото и да напишем за този модел ще е малко. Мнозина считат 22Bза най-красивата Impreza и Subaru по принцип. Моделът дебютира под знака на 40-тата годишнина на марката и третата поредна победа при конструкторите във WRC. Двигателят е 22J боксерът с 2,2 литра и мощност, която да влиза в рамките на лимита от 280 к.с., валиден за японските марки тогава.

Златните 17-инчови BBS седят страхотно, но тук не само визията е яка. Задвижващият тракт е подсилен, заварките на купето са като на рали автомобила, диференциалите могат да се настройват, спирачките също са по-мощни. Но в случая по-важен е иконичният статус на модела и най-вече името на неговия първи собственик.

Лукс от Китай!