Новa камерa изненада шофьорите в София, но какво всъщност снима?

  • Снимки: DizzyRiders.bg Снимки: DizzyRiders.bg

02 Sep 2023

На столичния бул. Цариградско шосе бе монтирана нова камера, снимаща фронтално автомобилите, пътуващи в посока центъра на София. Не е ясно обаче каква функция изпълнява.

Според някои шофьори камерата е за скорост, тъй като на корпуса й има камера, радар и диоди за нощен режим. Според други водачи новата камера ще следи еко категориите на автомобилите и скоро ще видим още такива в столицата.

Както знаете от 1 декември 2023 г. бензинови автомобили, произведени преди 1996 г. и дизелови преди 2002 г. няма да имат право да влизат в центъра на София. Колите с еко категория 1 ще останат извън централната градска част до 28 февруари 2024 г., когато отново ще получат достъп. Догодина забраната за този период ще обхване и всички моторни превозни средства с еко категория 2.

В края на Цариградско шосе, непосредствено преди Орлов мост, има от дълги години камера за скорост, като в този участък ограничението е 50 км/ч. Новата камера от снимката горе е разположена на около километър по-назад, където максимално допустимата скорост е 80 км/ч.

Само преди няколко дни от КАТ София обявиха, че са се сдобили с още няколко мобилни камери, с които още по-активно ще снимат нарушители за превишена скорост. Скоро се очаква камерите на тол системата да следят дали автомобилите имат редовен годишен технически преглед и гражданска отговорност

Лукс от Китай!