Русия пази стратегическите си бомбардировачи Ту-95МС с автомобилни гуми

Русия пази стратегическите си бомбардировачи Ту-95МС с автомобилни гуми
03 Sep 2023

Руска система за предпазване на самолетите на бойната авиация от атаки на украински дронове, която няма аналог в света беше разкрита от разузнавачи-любители, работещи по открити източници при анализ на спътникови снимки от летища в руския тил. Сателитни снимки с по-висока разделителна способност показаха мистерията, която седмици по-рано беше обсъждана покрай стратегически бомбардировачи, намиращи се на стоянки в авиобазата в Енгелс. Първоначално OSINT (Open Source Intelligence) наблюдатели забелязаха, че Ту-95МС на авиобазата в Енгелс се отличават като цвят и силует от познатите до този момент машини на руската авиация. Първото предположение беше, че самолетите са пребоядисани с цел размиване на силуета им и за по-малка откриваемост от въздуха.

Най-новите сателитни снимки с висока разделителна способност, публикувани в Conflict Intelligence Team от доброволеца с никнейм Tatarigami_UA показват обаче нещо съвсем различно. По фюзелажа на бомбардировачите са подредени една до друга стари автомобилни гуми. Засега няма точно обяснение какво целят руските механици с това оборудване на Ту-95МС с десетки автомобилни гуми, освен, ако не е тайна стелт технология за намаляване на радарната им видимост.

Изводът, до който стигат експертите е, че гумите са сложени за да защитят по някакъв начин Ту-95МС при хвърляне на боеприпаси от дрон. "Сега остава да дочакаме и ламаринени козирки за защита на ракетните крайцери", шегуват се тъжно руски военни експерти в социалните мрежи.

 

Материал на OFFNews.bg

Лукс от Китай!