Три нови лаборатории за кръвни проби и над 210 хиляди нарушения за скорост само в София


04 Sep 2023

По материали на btvnovinite.bg и bnr.bg

Три лаборатории ще бъдат оборудвани на най-съвременно ниво, за да се ускори проверката на кръвните проби за наркотици на шофьорите. Вече е организирано закупуването на техниката, заяви министър-председателят акад. Николай Денков. Премиерът потвърди своята позиция в защита на по-строгите мерки срещу пияните и дрогирани водачи.

„Виждаме, че обществената подкрепа за тези промени става все по-голяма, трябва да останем максимално строги, докато не разберат българите, че няма смисъл да се убиваме сами по пътищата“, заяви акад. Денков.

Проблем се явяваха ненадеждните тестове за наркотици, които дават фалшиво положителни резултати, както и сериозното забавяне в обработването на резултатите от кръвни тестове в лаборатории.

В момента пробите на водачи се изпращат във Военномедицинска академия, във Военноморската болница във Варна и в столичната болница "Св. Анна", коментира пред БТА проф. Добрин Свинаров, началник на Централната клинична лаборатория с лаборатория по терапевтичен лекарствен мониторинг и клинична фармакология към Александровска болница.

Междувременно комисар Николай Крушарски обяви, че са отчетени над 210 хиляди нарушения за превишена скорост  от началото на годината в София от Пътна полиция. Дрогираните водачи ,които са заловени в столицата за първите осем месеца са 680. Това съобщи в интервю пред БНР, комисар Николай Крушарски, началник на Пътна полиция в СДВР.

С близо 50 хиляди са водачите, карали с превишена скорост по пътищата на София, в сравнение с миналата година. Това обясни комисар Крушарски: "На територията на Столичната дирекция на вътрешните работи са установени над 210 хиляди нарушения за превишена скорост".

Сериозни са и бройките на заловените след употреба на алкохол или наркотици зад волана в столицата:

"От началото на годината са съставени актове: 730  -  на водачи, на които са установени с положителни проби за алкохол, както и са отказали да бъдат тествани от служители на Пътна полиция със съответното техническо средство.

Комисар Николай Крушарски

По отношение на тези водачи, които са си позволили да седнат зад волана под въздействието на наркотични вещества, статистиката казва, че сме установили 680 такива водачи."

Лукс от Китай!