Пристигна част от наземното оборудване за медицинските хеликоптери


07 Sep 2023

Министерството на здравеопазването съобщава, че у нас е пристигнала първата голяма пратка от наземно оборудване за спешна медицинска помощ по въздуха. Техниката идва от италианската фирма Leonardo, която ще осигури и шестте хеликоптера. Първият от тях трябва да дойде през декември.

Министерството съобщава, че от общо поръчани около 200 артикула, необходими за наземното обезпечаване на полетите, 91 вече са у нас, включително два комплекта специализирано оборудване, инструменти и тестово оборудване, необходими за извършване на планирани технически инспекции и непланирано техническо обслужване; подвижна наземна хидравлична установка, както и всички необходими документи за общото наземно оборудване.

Въздушна спешна медицинска помощ у нас ще има от декември, като в началото ще се използва един хеликоптер, а постепенно ще бъдат доставени и останалите пет. Още този месец (септември 2023) първите шестима пилоти и трима инженери заминават за Италия, където ще бъдат обучавани на същия тип хеликоптери, съобщава министърът на транспорта Георги Гвоздейков.

 

Най-достъпният пикап у нас?