Gusto Alfa 2023: мега галерия от изтънченото събитие

  • Галерия със 167 снимки. Галерия със 167 снимки.

07 Sep 2023

Gusto Alfa не трябва да се бърка със събор на Alfa Romeo, нито с италфест или типа на друго събитие с италиански автомобили. Фактически погледнато, да, събират се коли и собственици на емоционалната марка, и не, не подценяваме останалите инициативи, но в Gusto Alfa има нещо по-специално.

Има осезаем вкус и усещане за традиции. Нищо, че не се провежда от стотина години и на брега на езерото Комо, например, а от доста по-скоро и в град Перущица, в близост до Пловдив, в Западните Родопи, който сами по себе си са за възхищение. Вкус, който се цитира и в името на събитието и който личи от прекрасната галерия на Surreal Media.

Основен виновник за класическия блясък на Gusto Alfa 2023 е организаторът Димитър Тенов, негови приятели, клуба на марката у нас, спонсори и партньори. Макар, че имаше и гости от зад граница - 4 екипажа от румъния с Alfa 75 2.0 Twin Spark, Giulietta Veloce и Giulia Veloce.

Звездата на тазгодишното издание безспорно бе „българската“ Alfa Romeo Montreal, първата в страната, с възхитителен дизайн на Bertone и Марчело Гандини. Моделът е представен на салона в Женева през 1970, тогава като прототип с 1,6-литров мотор. Серийният вариант дебютира по-късно през годината, но вече с 2,6-литров V8 и мощност от около 200 к.с.

По онова време Montreal е била по-скъпа от Jaguar E type и Porsche 911. Alfa свалят колата от ценовите си листи през 1977 г., като произведените екземпляри са около 2900. Този у нас е в чудесно състояние е и в цвят Arancio Montreal. Неочакван дебют на родна земя направи и ранна Alfetta GT 1800 в цвят Grigio Chiaro, доставена от Англия и отличаваща се със изключително запазени екстериор, интериор и механика. 

Разбира се имаше и съвременни представители на марката, като карбоновата 4C, Giulia Quadrifoglio и Stelvio Quadrifoglio. За съжаление екипът ни не успя да заснеме видео за събитието, но пък разполагаме с чудесни снимки, които споделяме с вас. Чакаме Gusto Alfa 2024 догодина, когато и ние ще сме там.

Лукс от Китай!