Една от 17 произведени Tatra 613 Electronic се продава за 100 хил. евро

  • 8 снимки 8 снимки

11 Sep 2023

Tatra надали е марка, която директно бихте асоциирали с производството на луксозни автомобили. Чехите обаче са известни в миналото не само с камионите си, но и с леките си коли, които трябвало да конкурират най-добрите екземпляри от Западна Европа. Точно такъв и зеленият седан от снимките по-горе.

Това е Tatra 613 Electronic. И да - Electronic е част от името на модела, от който са сглобени едва 17 бройки. Това е върховата версия на модела 613, който се появява още през 1974 година с дизайн на италианското ателие Vignale. Въпросният автомобил от снимките е произведен през 1993 година и в момента е пуснат за продажба в чешки сайт.

Версията Electronic има доста екстри като за кола, създадена през 70-те години и модернизирана няколко пъти. В допълнение на електрическите стъкла и инструментното табло с индикатори за отделните функции, които дори и през 93-та не са особена екстра, откриваме нещо наистина рядко - гласови съобщения, които известяват за проблеми с автомобила. Не сме чували тази екстра в действие, но от обявата разбираме, че информацията е поднесена от женски глас.

Задвижването също е уникално. Под задния капак се крие 3,5-литров V8 атмосферен мотор с въздушно охлаждане, който в това си приложение разполага с 200 к.с. Максималната скорост на автомобила е 230 км/ч. Конкретният екземпляр в момента се намира в Прага и е обявен за продажба с цена от 2,5 млн. чешки крони или около 100 000 евро. 

Лукс от Китай!