За 4 години в Румъния са спасени 2233 души с хеликоптери и самолети (Видео)

  • Галерия от 6 снимки с част от флота на SMURD Галерия от 6 снимки с част от флота на SMURD

13 Sep 2023

Само през миналата седмица са спасени 143 души от Главният авиационен инспекторат на МВР в Румъния. Пилотите са изпълнили 164 мисии, като по-голяма част от хората в беда са спасени от екипажите на хеликоптери.

Преди 4 години в северната ни съседка е създадено специално звено SMURD за аварийно спасяване в труднодостъпни райони със специализирани хеликоптери. За тези 4 години румънските пилоти и лекари спасяват 2233 души в затруднено положение.

Докато в България още чакаме да видим подобна служба в Румъния активно се лети и се помага на пострадали хора в планини, на магистрали, в градове и села. От 9 авиобази на SMURD и 4 на румънската полиция може да излети специализиран самолет или хеликоптер и в рамките на няколко минути да достигне до пострадал човек и той да бъде транспортиран в болница.

Но румънските служби не са добре екипирани само във въздуха, но и на земята. Техниката на полиция и пожарна също е на много високо ниво, както и комуникацията между различните служби.

В България на този етап единствено военен хеликоптер или самолет може да извърши подобна мисия и то в много редки случаи. Тогава заваляват безброй коментари от типа „кой ще плати сега горивото“ или „имал ли е застраховка пострадалият“.

Специализираното авиационно звено на Румъния към Министерството на вътрешните работи е създадено през 1947 г. В момента към SMURD на служба са:

Хеликоптери

12 броя UH-60 Black Hawk (доставка през 2023 г.)

2 броя Ми-17

2 броя Ми-8

8 броя Eurocopter EC135

8 броя H-135

2 броя IAR-316B

Самолети

1 брой Piper PA-42 Cheyenne

1 брой Cessna Citation V

2 броя Learjet 75

 

Лукс от Китай!