Работниците в авто индустрията в САЩ излязоха на историческа стачка


15 Sep 2023

United Auto Workers – профсъюзът, който представлява работниците в автомобилната индустрия на САЩ – започна масивна стачка срещу Big Three, както в страната наричат Ford, General Motors и Stellantis (преди Chrysler). Първите репортажи твърдят, че близо 13 000 работници на UAW са стачкували рано в петък. Това е първият път в 88-годишната история на организацията, в който стачка започва едновременно срещу трите най-големи американски автомобилни производители.

UAW и голямата тройка автомобилни производители преговаряха за удължаване на четиригодишните договори, подписани през 2019 г., но преговорите зациклиха в последните часове въпреки рекордно високите предложени повишения в заплатите от до 20 процента. В крайна сметка профсъюзът отказа да подпише нова сделка, което доведе до това, което се описва като „справедлива битка“ срещу богатите от президента на UAW Шон Фейн.

„Тази стратегия ще накара компаниите да гадаят. Тя ще даде на нашите преговарящи гъвкавост при договарянето. И ако трябва да дадем всичко от себе си, ще го направим. Всичко е на масата. Независимо от всичко, всички ние трябва да продължим да се организираме: митинги, протести, дни на червените фланелки", коментира във видео обръщение Фейн. 

Стачката, наречена Stand Up Strike, е насочена към конкретни заводи на Ford, General Motors и Stellantis в Мичиган, Охайо и Мисури. Това бързо се отрази на производството на превозни средства с голямо търсене като Ford Bronco, Jeep Wrangler и Chevrolet Colorado. UAW преговаря и с трите автомобилни производители от края на лятото.

General Motors и Stellantis реагираха минути след началото на стачката с официални съобщения. „Ние сме разочаровани от действията на ръководството на UAW, въпреки безпрецедентния икономически пакет, който GM постави на масата, включително исторически увеличения на заплатите и производствени ангажименти“, се казва в изявлението на GM. „Ние сме изключително разочаровани от отказа на ръководството на UAW да се ангажира по отговорен начин за постигане на справедливо споразумение в най-добрия интерес на нашите служители, техните семейства и нашите клиенти“, каза Stellantis в изявлението си.

Според наличната информация към момента, стачката ще продължи поне до този уикенд. Ако стратегията не проработи за UAW да получи нова сделка, може да бъдат "ударени" още заводи в цялата страна, увеличавайки натиска върху автомобилните производители. Докато първоначалната стачка е насочена към заводи на различни компании, алтернативно синдикатът може да премине към различна стратегия, при която блокира всички заводи на един производител.

Лукс от Китай!