Четвърто място за български екипаж в старт от световния рали шампионат за електромобили

  • 7 снимки 7 снимки

18 Sep 2023

Двадесет отбора от десет държави взеха участие в петия кръг на Bridgestone FIA EcoRally cup, който се проведе в Словения. Шестото издание на Mahle eco rally-Нова Горица беше с общ маршрут 455 километра, от които 258 състезателни, разделени в 15 отсечки.

През първият ден състезанието достигна Юлианските Алпи, а шестте състезателни отсечки следваха най-предизвикателните пътища в региона и често преминаваха през бившата граница между Словения и Италия. Българският екипаж от Асоциация за устойчива мобилност Калин Дедиков и Антоанета Дедикова с KIA Niro EV стартираха уверено и след първият етап заеха трета позиция във временното класиране. Предизвикателното трасе и силната конкуренция водеха до постоянна смяна на водачите след всяка състезателна отсечка. На края на първия ден временни водачи бяха Берн Хайне и Лорен Секретин от Белгия с VW ID3, следвани от пет екипажа, включително и българския, събрани в 10 секунди.

През вторият ден 9 състезателни отсечки трябваше да определят крайните победители. В първата и най-сложна като навигация в цялото състезание българите записаха първо време и отново се изкачиха в челото. На следобедния регрупинг местните звезди Франко Спачапан и Себастиян Кобал с KIA E-Niro бяха окупирали първата позиция, Дедиков/Дедикова бяха трети във временното класиране.

Трите следобедни отсечки отново поднесоха сериозни изпитания за екипажите и техните електромобили. Малка грешка в пътната книга в най-дългата отсечка за цялото състезание изпоти всички състезатели и минимизира разликите в челото. В борбата за подиума се включиха всички топ отбори в шампионата и българският екипаж.

На финала първи завършиха словенците Спачапан/Кобал, втори италиано-полският екипаж Гуидо Герини и Артур Прусак с KIA Niro EV, а настоящите световни шампиони от Испания Енеко Конте и Лукас Сергнесе с KIA E-Niro се качиха на третото място. Българският екипаж Дедиков/Дедикова с KIA Niro EV финишира четвърти, на 0,7 секунди от световните шампиони в най-тежкото състезание до момента в шампионата.

Следващият старт от Bridgestone FIA EcoRally cup е в Испания в края на Септември следван от Монте Карло през октомври и финала на шампионата в Италианските Доломити през ноември.

Лукс от Китай!