Volkswagen представи третото поколение Tiguan

  • Галерия с осем снимки Галерия с осем снимки

19 Sep 2023

Volkswagen представи третото поколение на най-продавания си модел. Tiguan постигна 7,6 млн. продажби само за две генерации и е един от най-успешните модели на марката в исторически план.

Кросоувърът стъпва на платформата MQB evo, като за първи път плъгин хибридната версия ще предлага цели 100 км електрически пробег, благодарение на много по-голяма 19,7-киловатчасова батерия с течно охлаждане. 

 

Интериорът е съвсем нов, близък до този на електрическия ID.4 и ID.5. Сензорният екран може да се поръча в различни размери, като най-големият е 15-инчов. Обърнете внимание на врътката за избор на режими с OLED екран, настанила се на мястото на скоростния лост. Той пък от своя страна е мигрирал на кормилната колона. Опционалните седалки ergoActive Plus предлагат четиристепенна пневматична лумбална опора и масажна функция.

Tiguan за първи път ще може да се поръча с окачване, взето назаем от Touareg. То включва опционалната система DCC Pro с два клапана с механизъм за адаптивно управление на амортисьорите. Премиера са също опционалните фарове IQ.Light HD2, които за първи път видяхме при Touareg и които разполагат с по 19 200 светодиода във всеки фар.

На борда присъстват обичайните системи за асистенция за поддържане и смяна на лентата на движение, камера за заден ход с предупреждение за наближаваща кола, както и система за автоматично аварийно спиране с функция за следене и разпознаване на пешеходци и велосипедисти. Опционално Tiguan паркира сам, дори и без да сте в колата, с приложение за телефона. 

Двигателната гама започва от 1,5-литровите версии със 130 или 150 к.с. Двулитровите варианти ще се предлагат с 204 или 265 к.с. Дизелите също са два и също двулитрови: със 150 и 193 к.с. Върхът в гамата са плъгин хибридните варианти, базирани на 1,5-литровия бензинов мотор. Единият има 204 к.с., а другият – 272 к.с., като и в двата случая батерията е 19,7-киловатчасова и съответно пробегът на ток може да достигне 100 км. За разлика от повечето плъгин хибриди, новият Tiguan ще позволява зареждане от бързи зарядни станции – с мощност до 50 кВт.

Първите клиенти ще получат новия Tiguan в началото на 2024 г., като началната цена в Германия е 36 600 евро.

 

Лукс от Китай!